DAF YP 408

Historie

De Ost 15, 1e mortierpeloton 45 painfbat, ingegraven.
Ko Verhelst lichting 86-2: "Deze foto's zijn gemaakt in 1986 bij oefening 'Graaf in' en op het ASK met mortier. Wij hebben indertijd, rond april 1987 de YP's naar een mob complex gebracht." Hartelijke groet, Ko Verhelst
Foto: Ko Verhelst
Foto: Ko Verhelst. KN 86-72 op het ASK met mortier 1986.


1994

December 1994 Foto Jack van Bavel. In 1994 heeft stichting War-Horses de beschikking gekregen over mortiertrekker KN-86-72. Op het moment dat het voertuig werd afgeleverd was het eigenlijk alleen een 'hull', wielen en aandrijflijn. Verder hadden de slopers er al van alles af, en uit, gehaald. Jack van Bavel heeft destijds samen met Chris Fonken menig uurtje in de YP gestoken. Je zou kunnen stellen dat de YP weer volledig moest worden opgebouwd... "De stichting War-Horses is in 1989 jaar opgericht door Hans van Bavel omdat er toen een vacuüm was voor bezitters van militaire voertuigen van na 1945. Immers met voertuigen van voor '45 kon men bij Keep them Rolling terecht en voor de rest was er niets. Destijds zijn er meerdere verenigingen en stichtingen gekomen voor eigenaren van zogenaamde 2e generatie militaire voertuigen. Een van de doelstellingen van War-Horses is het in stand houden van militaire voertuigen uit de periode van 1945 tot 1965. Aangezien mijn broer al 25 jaar de gelukkige bezitter is van een Austin Champ lag de nadruk op Engelse voertuigen. Echter met de massale verkopen bij de domeinen van Nekaf, DAF en dergelijke ontstond er al snel een tak Nederlandse voertuigen. Het unicum is natuurlijk de DAF YP-408. Wat was echter het geval. In het kader van de ontwapenings akkoorden (SALT- verdragen) moest Nederland een 650 tactische wapens vernietigen. Nu kwam men al een heel eind met de AMX die op afvoer stond maar er bleef toch nog een tekort. Om nu Leopards door te snijden vond men ook zowat en al spoedig werd ook de YP-408 als tactisch wapen aangewezen. Immers de YP was gepantserd en had als standaard boordwapen een .50 en was volgens de normen daarom een tactisch wapen. Gevolg was dat nagenoeg alle YP's onder toezicht kapot gesneden werden.
December 1994, de staat waarin Jack de KN 86-72 aantrof. Een van de mensen van de stichting vond echter een uitzondering in het SALT-verdrag om rechtmatig aan een YP te kunnen komen en vervolgens dienden wij dan ook een verzoek in bij defensie om er een te krijgen. Natuurlijk werd dat verzoek herhaalde malen genegeerd en op het moment dat we eigenlijk alle hoop opgegeven hadden kregen we bericht dat we op Soesterberg een mortiertrekker op mochten halen, een unieke uitvoering. Bijna alle YP's die je nog ziet zijn commando bakken of een enkele ambulance. Na transport geregeld te hebben is de YP overgebracht naar Tilburg. De staat waar hij in verkeerde was super slecht. Men was al met de sloop begonnen, wat in hield dat alle kabelbomen in en buiten het voertuig met een luchtdrukschaar doorgeknipt waren. Aangezien men bij DAF alleen zwarte elektriciteitsdraad gebruikte. die aan het begin en einde genummerd was, heb ik alles moeten vervangen (natuurlijk weer door zwarte draad) Ook alle lichtarmaturen waren weg. Dus koplampen, infrarood, knipperlichten, achterlichten, oorlogsverlichting en dergelijke. Bovendien was het dashboard losgeknipt en lag het op de bodem van de YP. Ook granaatwerpers, takkenvangers en onderdelen van het ringaffuit foetsie. Als extraatje bleek er 30 tot 40 centimeter water in de hull te staan. Immers wat goed is om water uit het voertuig te houden is ook goed om water in het voertuig te houden De afwateringspijpjes van de goten van de luiken waren door bladeren en dergelijke verstopt geraakt en regenwater was in ongeveer 8 jaar tijd tot die hoogte gekomen. De bodemstoppen waren dicht dus het inkomende water kon er niet uit. Dan nog wat kleine dingen zoals ontbrekende accu's en accu-bekabeling en je begrijpt dat het een ramp was.
Als eerste heb ik het munitierek verwijderd. Dat is demonteerbaar in drie delen. Het staat nu opgeslagen omdat het gewoon een onding is om erin te hebben. We hebben het dus nog wel. Vervolgens ben ik een week bezig geweest voor ik de motor durfde te starten. Immers deze had 8 jaar niet gedraaid en dan is het altijd maar weer afwachten. Ook het ontbreken van het dashboard maakte het er niet eenvoudiger op. Om te starten heb ik gebruik gemaakt van een schakelaar die normaal een elektrisch zonnescherm bedient. Linksom was voorgloeien en rechtsom was starten. We hebben op video staan dat hij zijn eerste woordjes sprak. Toegegeven dat was een kick. Vervolgens even remmen en daar gingen de remleidingen maar ja, die moesten toch vervangen worden. Toen bleek dat de motor werkelijk perfect was. Tot op de dag van vandaag hebben we daar niets aan hoeven doen en laten we hem dus lekker dicht. Vervolgens ben ik op een gruwelijke manier op de ritsel- en regel toer gegaan om weer aan originele onderdelen te komen. Afspraak binnen de club was dat ik low-budget zou werken en dat is uitstekend gegaan. Na de motor controle heb ik het beest eerst elektrisch helemaal in orde gemaakt. Ik heb alleen originele onderdelen gebruikt en alles volgens de originele boeken ingebouwd. Vervolgens heb ik (met hulp van anderen) een complete remrevisie uitgevoerd. Je komt er dan achter wat een geweldig lomp materiaal men gebruikt heeft. Vervolgens is de YP op 36 punten aangepast om door de keuring te krijgen want ik moest en zou een gewoon vrachtauto kenteken op de YP hebben. Je ziet van die aanpassingen bijna niets. Je moet al een hele goede kenner zijn wil je het door hebben.
Omdat we het toch wel een succes vonden om als eerste een YP te hebben waar je normaal mee de openbare weg op mag werden meerdere verzoeken bij defensie ingediend voor voertuigen. Deze werden afgewezen omdat men schijnbaar verlegen zat om geld en men vond dat wij ook gewoon bij de domeinen konden kopen. Al broedend op wat nu te doen kwam een van de leden met de opmerking dat we dan maar iets moesten aanvragen wat we niet bij de domeinen konden kopen en dat werd dus een .50. Defensie stelde als voorwaarden dat we een wapen vergunning zouden hebben voor een .50 en inderdaad die hebben we gekregen. Men kon toen de .50 niet meer weigeren en vandaar dat we dus behalve het originele voertuig ook een originele .50 bezitten. Natuurlijk ook het originele zoeklicht en ga zo maar door. Het enige dat niet origineel is, is het intercom systeem. Immers een mortiertrekker had geen verbindingsmiddelen. De antennepot achter op het voertuig is dus niet origineel op dit type YP. Het intercom systeem hebben we aangebracht in verband met de verkeersveiligheid. Er wordt ook altijd met tweeën gereden, waarbij we gekleed zijn in tank overall uit de zestiger jaren. Dat is gewoon praktisch. War-Horses is namelijk een club van voertuig liefhebbers en toevallig zijn dat militaire voertuigen. Naast DAF hebben wij Engels voertuigen. Ik ben zelf in het bezit van een Minerva. Dat is weer een verhaal apart. Over de YP is veel te vertellen. Hij staat momenteel in Biddinghuizen voor cosmetisch onderhoud (schilderwerk en dergelijke) Probleem is namelijk een overdekte stallingsruimte in de omgeving van Tilburg te vinden. De YP is steeds inzetbaar. APK en verzekering lopen jaarlijks en hij kan dus altijd zo de weg op."
"Op de foto staat de YP in opstelling bij een opendag. Dan zijn de kentekenplaten verwijderd en zie je dus het originele militaire kenteken. Ook de andere insignes zijn origineel net als de benummering. Er is achterhaald waar hij vandaan kwam en zo is hij ook weer geschilderd." Aldus Jack van Bavel in 2000.
"De achterzijde van de YP met de deuren open. Vaag zie je in de achterruimte de knipperlichten liggen en is het dashboard al wel aangebracht maar nog opengeklapt. Ook zie je afwijkende deuren van de mortiertrekker en de trekhaak."
"De achterzijde keuringsklaar. Ofwel de trekhaak is nu verwijderd terwijl de oranje-rode schilden aangebracht zijn. Deze kunnen overigens verwijderd worden bij static shows."
"Het front van de YP keuringsklaar. De beschilderingen staan er op maar in de uitvoering zoals deze was toen wij de YP kregen. Nu is daar enige wijziging in omdat het lettertype en plaats van de colonne sticker, landsvlag en onderdeelsteken naar de bovenzijde van de frontplaat zijn verplaatst. Dat was namelijk bij aflevering de juiste plaats."
"Een van de vele aanpassingen (pak een vergrootglas en je zult een stel van de andere aanpassingen ook vinden.) De kilometerteller moest buiten het voertuig geplaatst worden, zodat deze door de chauffeur afgelezen kon worden terwijl hij bovendeks rijdt. Bovendien moest deze verlicht zijn. Oplossing: Gebruik een van de schroefgaten van de toren, maak een houder voor de kilometerteller, kabels door het gat van de periscoop van de schutter en bescherm het geheel met de binnenband van een auto."
"Het interieur. Zoals je kunt zien is het dashboard gemonteerd. De hele YP staat hier in de roestwerende grondverf. Vandaar die licht groene kleur. Later is hij gewoon legergroen geschilderd."


2001

De War Horses YP tijdens de voorjaarsrit 2001 op Stroe. Foto's: Tonny Kaspers.


2002

Terwijl binnen kennis wordt gemaakt, staan de Forgotten Hero's buiten geduldig te wachten.
De mortiertrekker van organisator War-Horses, waarin kort geleden de originele granaatrekken zijn gemonteerd. Voor de gelegenheid compleet met door defensie uitgeleende 120 mm mortier.
1e plaats voor War-Horses tijdens Beltring 2002 (17 t/m 21 juli)
Foto's en tekst door Peter Hulsman, Stichting War Horses. Het was dinsdagmorgen 16 juli 2002 dat we met de YP en een 126 naar Beltring vertrokken. Bij Gorichem hebben we een stop gemaakt om op nog een 126 te wachten. Bij het tankstation hadden we veel bekijks en zelfs een paar kleine kinderen wilden in de YP. We hebben er een half uur gestaan en zijn daar na door gereden naar de eerste verzamel plaats bij Hazeldonk. Daar hebben we een ander half uur gestaan. Nog even kijken bij de motor en tot schrik zagen we een los gelopen brandstofleiding die we meteen weer hebben aangedraaid. Toen door naar de tweede stop wat ook meteen de laatste was dat we moesten wachten op de overige groep met voertuigen. Na een klein poosje te hebben gewacht konden we weer door naar Oostende om daar te slapen. Dit was wel nodig want we moesten er om 3.00 uur weer uit omdat we anders de boot misten. Wij daar heen en je kunt het wel raden, de boot lag er nog wel maar we waren te laat om nog mee te kunnen. Wat een pech. Wij hebben vier uur lang staan wachten op de terminal op de volgende boot. Daar waren nog meer militaire voertuigen aanwezig en dus konden we gezellig wat kletsen met de andere mensen. Wij mochten eindelijk weer op de boot. We hadden een hele mooie en rustige overtocht gelukkig.
Een maal in Engeland ging alles voorspoedig op een ding na dat de YP niet zo snel tegen de bergen opkwam. Maar om twee uur kwamen wij ook aan op Beltring. Tenten op gebouwd en dan maar een beetje rustig aan doen de eerste dag. Op de tweede dag kwam er een man van een 626 of ook de YP in de takels mocht. Allicht mocht dat en dat leidde ertoe dat er een ontzettend mooie combinatie door de Arena (een groot gras veld dat werd gebruikt om auto's te showen) heen reed. Hier voor kregen we een applaus wat niet vaak werd gegeven. Dit is zo twee keer gebeurt. Op zaterdag mocht de YP los in de Arena waar we een ontzettend mooie show neer zetten. We kregen een groot applaus. Zondagmiddag kwam de organisatie vertellen dat we de eerste prijs hadden gewonnen in de categorie van de pantserwagens. Dit was een mooie plaat waar we gelukkig mee zijn als club. Die avond gingen we weer terug naar huis. Gelukkig konden we zonder problemen thuis komen. Alleen de dynamo werkte niet meer waar door we s'nachts zonder stroom zaten. gelukkig zijn we allemaal weer veilig thuis gekomen.
Foto: www.thewarandpeaceshow.com met dank aan Hans van Oorschot


2004 ’40 jaar YP408′

Tijdens het museumweekend, 17 en 18 april 2004, werd in Harskamp de 40ste verjaardag van de YP408 gevierd. Voor dit doel waren 12 YP's uit heel Nederland bijeengebracht. Een waarschijnlijk eenmalige gebeurtenis (dachten we toen) die op het publiek en de deelnemers diepe indruk maakte.
2004 Harskamp
2004 Harskamp


2012

Schaarsbergen, september 2012. Foto Henk Aalbers
De 86-72 in 2013. Foto dankzij Paul Krijvenaar.
2013 Militaire Static Show bij het Marechaussee Museum in Buren
De War Horses YP tijdens de voorjaarsrit 2001 op Stroe. Foto's: Tonny Kaspers.


2015 ’50 jaar YP408′ NMM

16 mei 2015 tijdens '50 jaar DAF YP408' in het NMM
16 mei 2015 tijdens '50 jaar DAF YP408' de KN 86-72 met DKO Battle Ready


2017

5 mei bevrijdingsdag 2017 in Barneveld met de KN 90-01
Veteranendag Harderwijk 2017. Regionale veteranendag, Static show op de Stille Wei, 1 juli 2017 Harderwijk


2019

Tijdens '55 jaar DAF YP408' in het NMM mei 2019

Vandaag de dag

Afgelopen jaar (2023) is de YP 408 goed onder handen genomen. Door het onderhoudsteam werd er groot onderhoud uitgevoerd en is die voorzien van een nieuwe laag verf. 

Het onderhoudsteam, van links naar rechts: Wout Jansen, Willem Vierhouten en Cees Foppen

De YP in de kleur groen gespoten, zie het resultaat!

Toekomstvisie

Met de YP 408 mortiertrekker heeft de stichting een uniek stukje voertuighistorie van de krijgsmacht in haar bezit. In Nederland zijn er nog maar een paar rijdende exemplaren. Ze zijn te zien op de YP 408 site op internet. Voor het publiek zijn deze voertuigen vrijwel onbereikbaar, doordat ze in het bezit zijn van particulieren. Wij vinden het belangrijk dat ook anderen kunnen genieten van een stukje bewaarde historie. Dit doen we door met de YP aanwezig te zijn op clubweekeinden, waar donateurs en belangstellenden kunnen meerijden met dit bijzondere voertuig. Om dit voor de toekomst veilig te stellen zijn er investeringen gedaan in de schaars verkrijgbare onderdelen. Deze zijn op de diverse dumpzaken aangekocht. Door dit actieve beleid kunnen we de YP 408 inzetbaar houden.